Fysiotherapie

Fysiotherapie Brouwershaven en Nieuwerkerk is er voor jou!

Iedereen weet dat bewegen gezond is en een actieve levensstijl de kwaliteit van leven en
de mentale gezondheid bevordert. Hoe dan ook, af en toe is het gewoonweg niet mogelijk
te bewegen (zoals je gewend bent) vanwege een klacht, een aandoening of een blessure.
In deze situatie of als je na een operatie of ongeval moet revalideren en/of conditie wilt
opbouwen voor een operatie is Fysiotherapie Brouwershaven en Nieuwerkerk er
voor jou.

Onze specialismen

In onze praktijk in Brouwershaven en Nieuwerkerk zijn wij gespecialiseerd in onderstaande fysiotherapeutische behandelingen:

-Fysiotherapie
-Oedeemfysiotherapie
-Hand fysiotherapie
-Schouder fysiotherapie (vanuit het schoudernetwerk)
-Dry Needling

Fysiotherapie

Voor het behandelen van lichamelijke klachten

Als je lichamelijke klachten hebt, bijvoorbeeld door een sportblessure of een verkeerd gemaakte beweging, een aandoening of ziekte of simpelweg omdat je ouder wordt, kan een fysiotherapeutische behandeling je mobiliteit, coördinatie en stabiliteit verbeteren. In onze praktijk in Brouwershaven en Nieuwerkerk helpen wij je graag. Gezond zijn en blijven is voor velen vanzelfsprekend, maar niet voor iedereen weggelegd vanwege een blijvende ziekte of aandoening. In dat geval gaan we graag met je de uitdaging aan om zoveel mogelijk wél te blijven doen. Samen houden we het doel voor ogen om weer snel (zo optimaal mogelijk) te bewegen.

Onze behandelmethodes

Als je verwacht reguliere fysiotherapie nodig te hebben, kan dat voor van alles zijn. Denk aan schouder- en nekklachten, voetklachten, elleboogklachten, knieklachten, achillespeesklachten, maar ook bijvoorbeeld lage rugklachten. De behandelmethode die zou kunnen helpen, hangt af van jouw lichamelijke klachten.

Afhankelijk van de aard van je klachten adviseren wij je de behandelmethode die passend is in jouw situatie.

Hieronder een voorbeeld van handelingen die onderdeel kunnen zijn van de behandeling:

-Houdings- en bewegingsadviezen
-Massages en mobilisaties 
-Spierversterkende of mobiliserende oefeningen (oefentherapie) 
-Verbeteren van  coördinatie en houding
-Tapen, bijvoorbeeld bij een verstuikte enkel (sporttape en kinesio tape)
-Triggerpoint therapie (zoals Dry Needling)

Onze tarieven

 • Zitting
  Zitting € 40
 • Lange zitting voor patiënten met complexe en/of meervoudige zorgvragen
  Lange zitting voor patiënten met complexe en/of meervoudige zorgvragen € 60
 • Screening, intake en onderzoek
  Screening, intake en onderzoek € 58
 • Intake en onderzoek na verwijzing
  Intake en onderzoek na verwijzing € 58
 • Eenmalig fysiotherapeutisch onderzoek en behandeling
  Eenmalig fysiotherapeutisch onderzoek en behandeling € 65
 • Inrichtingstoeslag
  Inrichtingstoeslag € 15
 • Eenvoudige, korte rapporten
  Eenvoudige, korte rapporten € 35
 • Gecompliceerde, uitgebreide rapporten
  Gecompliceerde, uitgebreide rapporten € 70
 • Toeslag buiten reguliere werktijden (weekend)
  Toeslag buiten reguliere werktijden (weekend) € 10
 • Lymfedrainage
  Lymfedrainage € 70

Schouder fysiotherapie

Voor schouder- en nekklachten

Het complexe schoudergewricht stelt ons in staat onze arm bijna in iedere richting te kunnen bewegen, maar is helaas ook gevoelig voor blessures en klachten. Klachten kunnen werk- of stress gerelateerd zijn en veroorzaakt worden door een zittend beroep of het schilderen van een plafond. Maar ook het maken van een verkeerde beweging, overbelasting door te zwaar tillen of fanatiek sporten, letsel als gevolg van een ongeval of reumatische en neurologische aandoeningen kunnen pijn veroorzaken. Zowel ’s nachts als overdag kun je er last van hebben en bovendien kan het uitstralen naar je armen en (spannings)hoofdpijn veroorzaken.

Wanneer contact opnemen

Door schouder- en nekklachten kan het lastig zijn je dagelijkse activiteiten te blijven uitvoeren en dat is frustrerend. Meestal helpt rust en met mate bewegen voldoende, maar soms nemen klachten niet af maar verergeren ze. Als je dit herkent en langer dan een week klachten hebt, neem dan contact op. Wij kunnen je van je klachten afhelpen of deze in grote mate verminderen. Doordat wij aangesloten zijn bij Schouder Netwerk Zeeland en samenwerken met de orthopeden en specialisten van het ADRZ en Zorgsaam blijven wij op de hoogte van de laatste nieuwe ontwikkelingen.

Onze behandelmethodes

Afhankelijk van de aard van je klachten adviseren wij je de behandelmethode die passend is in jouw situatie.

Hieronder een voorbeeld van handelingen die onderdeel kunnen zijn van de behandeling:

-Houdings- en bewegingsadviezen
-Massage en mobilisaties 
-Spierversterkende of mobiliserende oefeningen (oefentherapie)
-Verbeteren van coördinatie en houding
-Kinesiotaping 
-Triggerpoint therapie (zoals Dry needling)

Hand fysiotherapie

Wanneer handfysiotherapie kan helpen

Elke dag hebben we onze handen nodig om te werken, onszelf en elkaar te verzorgen, te sporten en lief te hebben. Handen zijn uniek en zitten zeer fijn en ingewikkeld in elkaar. Ze zijn onmisbaar en dat merk je als je dagelijkse handelingen ineens niet meer vanzelfsprekend zijn, wanneer je pijn hebt aan je handen of als je ze niet meer goed kunt gebruiken. Hand fysiotherapie kan dan een oplossing zijn. Bijvoorbeeld na een operatie of letsel, maar ook ten gunste van een aandoening als artrose, reuma, Dupuytren, Quervain, CPRS enz. Ook als je last hebt van gewrichtsslijtage en gewrichtsontstekingen kun je gebaat zijn bij deze vorm van therapie. Hand fysiotherapie is gericht op herstel en als dat niet lukt, streven we naar een zo optimaal mogelijke functie van de hand en pols. Zo kun je (weer) zo goed mogelijk functioneren in het dagelijkse leven. Dankzij onze nauwe samenwerking met het Zeeuws Hand- en Polscentrum kunnen we snel schakelen en adviseren. 

Onze behandelmethodes

De behandeling van klachten met hand fysiotherapie omvat vele facetten. Naast behandelingen geven wij ergonomische adviezen, maar ook bijvoorbeeld advies wat betreft de aanschaf van een brace en maken wij eenvoudige spalkjes. Indien nodig voeren wij oedeembehandelingen en/of littekenmassages uit en geven we oefeningen. Daarnaast kan het ook voorkomen dat kinesiotaping nodig is. (Let op: spalken en braces worden vaak niet door de verzekering vergoed).   

Afhankelijk van de aard van je klachten adviseren wij je de behandelmethode die passend is in jouw situatie. 

Hieronder een voorbeeld van handelingen die onderdeel kunnen zijn van de behandeling:

-Massages en /of littekenmassages en mobilisaties 
-Spierversterkende of mobiliserende oefeningen (oefentherapie) 
-Oedeembehandelingen 
-Ergonomische adviezen 
-Aanmeten/maken of aanpassen van een spalk of brace 
-Advies en begeleiding bij uitvoeren werkzaamheden (arbeidsintegratie)

(Lymf)oedeem
fysiotherapie

Wat is Oedeemfysiotherapie en voor wie?

Oedeemfysiotherapie is er voor als je last hebt van (Lymf)oedeem (een abnormale ophoping van vocht). (Lymf)oedeem, verder te noemen als oedeem, wordt indirect veroorzaakt door beschadigde lymfevaten als gevolg van een operatie of door bestraling. Als lymfevaten beschadigd zijn, wordt vocht niet goed afgevoerd waardoor oedeem kan ontstaan.

Hoe kan Oedeemfysiotherapie helpen?

De oedeemtherapeut kan het lymfestelsel en daarmee het oedeem beïnvloeden door middel van manuele lymfedrainage, compressietherapie met zwachtels, tapen en advies over oefentherapie. Daarnaast is het geven van voorlichting over wat oedeem is, hoe het ontstaat, de werking van het lymfesysteem en het verstrekken van informatie over wat je er zelf aan kunt doen ook een onderdeel van de behandeling.

Onze behandelmethodes

Manuele lymfedrainage

Dit is een techniek waarbij de oedeemtherapeut probeert, (door een zacht pompende beweging en zeer lichte strijkingen), de vochtopname door de lymfevaten te stimuleren en het functioneren van goede vaten te bevorderen. Met specifieke handgrepen verplaatst de oedeemtherapeut vocht naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel plaats kan vinden.

Compressietherapie

Hierbij wordt de zwelling zo snel mogelijk uit het desbetreffende lichaamsdeel gehaald door het geven van compressie door middel van zwachtelen en bandageren. Gemiddeld duurt de behandelperiode drie tot zes weken. Als het overtollige vocht weg is, volgt in de meeste gevallen het aanmeten van een therapeutische, elastische kous (TEK) zodat het behandelresultaat behouden blijft.

Oefentherapie

Oefentherapie omvat het trainen van spieren en daarmee wordt de ‘’spierpomp’’ geactiveerd die helpt bij het afvoeren van vocht. Tijdens het aanspannen van de spieren worden de aderen en lymfevaten even dichtgedrukt waardoor bloed en lymfe omhoog worden gestuwd.

Lymftaping

Dit is een tapetechniek met elastische tape die een liftende werking heeft en de onderhuidse circulatie verbetert en daarmee de afvoer van lymfe bevordert.

Voorlichting

Je krijgt voorlichting over wat oedeem is, hoe het ontstaat, welke oefeningen kunnen helpen, huidverzorging, littekenbehandeling en wat je er zelf aan kunt doen. Zo leer je hoe je controle kunt krijgen over je klachten, maar ook houden na afloop van de behandelperiode zodat je zo optimaal mogelijk met deze aandoening kunt leven.

Dry needling

Dry Needling, voor wie en wanneer?

Dry Needling is een behandelmethode, die wij (soms) in overleg toepassen als onderdeel van fysiotherapie als je erg last hebt van triggerpoints. Triggerpoints zijn spiervezels die tijdelijk niet meer over elkaar glijden en daardoor een spierknoop veroorzaken. Ze kunnen ontstaan bijvoorbeeld door een verkeerd gemaakte beweging of ongeval, een langdurig verkeerde houding, langdurige nek- en schouderklachten door bijvoorbeeld intensief computergebruik, blessures als gevolg van overbelasting bij sporters, maar ook door verkramping van spierweefsel door meniscusletsel of hernia. Naast lokale drukpijn veroorzaken triggerpoints, als klein plekje in een spier, ook “pijn op afstand’’. Zoals lage rugpijn vanuit een bilspier. Triggerpoints kunnen zich daarnaast uiten in: pijn en stijfheid lokaal in de spieren, bewegingsbeperkingen in de bijbehorende gewrichten, verminderde krachten in de betrokken spieren, hoofdpijn, kramp en pijn ontwijkend gedrag.

Dry Needling als behandelmethode

Met Dry Needling als behandelmethode behandelen we het triggerpoint lokaal met hetzelfde type naald dat bij acupunctuur gebruikt wordt. Bij Dry Needling zorgt de techniek van het aanprikken van de spier tot aan het daarna zorgvuldig heen en weer bewegen van de naald ervoor dat de spierknoop losgemaakt wordt zodat klachten afnemen.Bij aanvang van deze methode gaan we in de spieren op zoek naar de bewuste triggerpoints.

Hoe het voelt

Het inprikken van een triggerpoint is vrijwel pijnloos dankzij de zeer dunne naald. De spier spant zich even lokaal aan en dat geeft een kortdurend kramp gevoel. Het zachtjes bewegen van de naald in een triggerpoint wordt heel kort uitgevoerd en is op dat moment een beetje pijnlijk. Als alle triggerpoints zijn behandeld, kun je direct na de behandeling makkelijker bewegen. Het behandelde deel voelt voor een korte periode wat stijf en vermoeid aan. Na je behandeling krijg je oefeningen (oefentherapie) om de verbeterde situatie te behouden.

Kosten

Er zitten geen extra kosten verbonden aan Dry Needling als onderdeel van fysiotherapie behandeling.

Scroll naar boven